Pagina de start a forumului www.phantoms.ro
HomeRegulamentContactUltimele discutiiTopLink ExchangeTagsLinksFAQMembriGrupuriInregistrareAutentificare

Mini Statii Epurare, Fose septice moderne, ecologice


 
Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului www.phantoms.ro » Casa si gradina Subiectul anterior
Subiectul urmator
Mini Statii Epurare, Fose septice moderne, ecologice
Autor Trimite si altora acest subiect  »                                                        Bookmark and Share   
upperfine
Membru **
Membru **


Data inscrierii: 18/Ian/2009
Mesaje: 316
Locatie: Baia-Mare

Trackback Mini Statii Epurare, Fose septice moderne, ecologice (Mie Sep 16, 2009 7:54 am) Raspunde cu citat (quote)
Mini Statii Epurare, Fose septice moderne, Fose septice ecologice

12 pasi in inlocuirea unui sistem de fosa septica

Pentru a evita o serie de dureri de cap atunci cand va hotarati sa va inlocuiti sistemul septic cu unul nou, va prezint cei 12 pasi pe care trebuie sa ii parcurgeti in inlocuirea fosei septice.

1. O aplicatie de tip test este depusa la Oficiul pentru Sanatate Publica (in unele state s-ar putea sa fie nevoie ca aplicatia sa ajunga la o agentie de stat).

2. Angajati un excavator pentru a face gaurile de testare. Daca nu cunoasteti vreun antreprenor local care are excavator, atunci inginerul dumneavoastra ar trebui sa va dea cateva nume de contact (dar tineti minte: angajand un antreprenor sa sape gaurile de testare nu va creati automat o obligatie de a-l angaja si la instalarea sistemului septic de schimb). Antreprenorul va trebui sa urmeze regulile locale de siguranta (cum ar fi sa localizeze tevile de gaz, cablurile de telefon sau de electricitate ingopate in pamant inainte de a se apuca de sapat).

3. Inginerul ar trebui sa se coordoneze cu agentul de la Directia de Sanatate, cu antreprenorul cu excavatorul si cu dumneavoastra in fixarea datelor de testare.

4. Inginerul este cel care executa evaluarea solului din adancime si testele legate de gradul de percolare a solului. S-ar putea sa fie nevoie de recoltarea unor probe de sol care vor fi ulterior duse la un laborator pentru analize amanuntite. Inginerul este cel care pregateste formularele oficiale si depune o copie la Directia de Sanatate si apoi va inmaneaza si dumneavoastra una.

5. Inginerul face o analiza topografica limitata a proprietatii unde va fi amplasata fosa septica noua.

6. Inginerul foloseste rezultatele analizelor solului, testul de percolare si analiza topografica in combinatie cu destinatia cladirilor deja existente sau proiectate (numarul de dormitoare, etc.) si codurile sanitare locale pentru a schita o reamplasare a fosei septice pe proprietatea dumneavoastra.

7. Planurile formale de proiectare (cu stampila in original si cu semnatura inginerului civil profesionist) si aplicatia pentru permisul de constructie sunt depuse la Agentia Locala de Sanatate pentru a fi verificate si aprobate.

8. Inginerul va inmaneaza copiile aditionale ale planurilor de constructie pentru a le putea oferi antreprenorilor in vederea obtinerii unui pret estimativ al lucrarii.

9. Odata ce ati ales un constructor, el se va coordona cu Agentia de Sanatate, pentru a obtine permisul, si cu inginerul, inainte de a se apuca de munca.

10. Agentul de sanatate viziteza locatia in timpul lucrarilor pentru a observa si confirma respectarea legilor de constructie.

11. In cele mai multe state, inginerul trebuie sa viziteze locatia pentru a observa stadiile critice ale constructiei, pentru a face masuratori si a pregati un plan formal care sa arate sistemul septic in forma finala.

12. Agentia de Sanatate verifica planul si emite Certificatul de Concordanta, ceea ce inseamna ca sistemul septic nou inlocuit este in concordanta cu legile si codul sanitar local.

Inca un lucru, daca aveti mlastini in apropierea proprietatii, iar lucrarea anticipata este pana in 30 de metri de mlastini, atunci aveti nevoie de alte permise aditionale inainte de a va inlocui vechiul sistem septic cu unul nou.


Casele la tara: ce ar trebui sa luati in considerare cand cumparati una ?

A avea o casa la tara este un vis pentru multi dintre noi. Sa scapam de poluare si de stilul de viata agitat al orasului este o idee destul de atragatoare. Dar care pot fi cateva dintre capcanele unei asemenea mutari? Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le luati in considerare:

- Ce fel de cale de acces exista pentru a ajunge la proprietate? Dumneavoastra si vizitatorii dumneavoastra trebuie sa conduceti mult timp pe drum de tara neasfaltat? Daca da, va convine acest lucru? Vor face fata masinile dumneavoastra conditiilor de drum sau va trebui sa achizitionati altele? Modalitatea de acces este importanta cand luati in calcul si posibilitatea ca va trebui sa angajati oameni sa vina sa faca reparatii la casa sau la facilitati.

- Ce fel de sursa de apa exista? Unele case de la tara au acces la reteaua de apa a oraselor; canalizare este si ea inclusa, nu va faceti griji. Alte case sunt alimentate cu apa de la fantana. Ar trebui sa chemati in inspector sa verifice conditiile si starea fantanii. Cea mai grava situatie ar fi in cazul in care s-ar putea sa va vedeti nevoit sa carati apa de la fantana comunala sau sa va sapati propria fantana. Daca planuiti sa va sapati fantana, asigurati-va ca va impartiti bugetul astfel incat sa acoperiti si acea cheltuiala, pentru ca unele fantani pot fi destul de scumpe.

Apele reziduale si deseurile umane sunt o alta problema. Majoritatea caselor de la tara depind de fose septice, in ciuda faptului ca unele case sunt suficient de aproape de oras pentru a se racorda la reteaua locala de canalizare. Din nou, este important sa chemati un inspector sa verifice sistemul septic. Inlocuirea unei astfel de fose poate fi destul de costisitoare, dar gama extrem de diversa. La o simpla cautare pe Google, pentru fose septice apar aproximativ 379000 rezultate. In ultimul an (2008) numarul celor care comercializeaza acest produs a crescut considerabil. Gama de modele este extrem de variata, la fel si materialele din care sunt fabricate aceste produse. O persoana neavizata este bulversata de multitudinea de informatii de cele mai multe ori contradictorii si cu caracter comercial si de aceea este indicat sa cereti sfatul unui specialist pentru a va indruma.

Exista curent electric si telefon in zona in care intentionati sa va mutati? Unele case la tara sunt destul de departe amplasate. Daca vreti electricitate, calculati si costul instalarii cablurilor la noua dumneavoastra casa. Unii proprietari de case la tara se bazeaza pe panouri solare si generatoare pe baza de propan pentru a avea electricitate. Trebuie sa va hotarati care varianta este mai buna pentru dumneavoastra.

In final, asigurati-va ca hotarele proprietatii sunt clar marcate. De multe ori, la tara hotarele sunt destul de vagi. Oamenii pot asuma ca un hotar este intr-un anumit loc din cauza utilizarii istorice a pamantului de catre comunitate, cand in realitate hotarele sunt diferite.

Atat timp cat luati in considerare toate aceste aspecte si va este foarte clar in ceea ce va bagati, atunci ar trebui sa va bucurati cu adevarat de noua dumneavoastra casa la tara, departe de poluarea orasului si zgomotele unei vieti agitate. Un adevarat vis.


Beneficiile tratarii apei cu ajutorul unei fose septice

Exista cateva beneficii ale tratarii apei cu ajutorul foselor septice. Aceasta metoda de gestionare a deseurilor este avantajoasa in special in zonele rurale unde transportul deseurilor la uzine de tratare corespunzatoare este putin fezabil. Beneficiile nu se termina aici.

Viata rurala
Fosele septice sunt perfecte pentru viata la tara. Ele permit tratarea deseurilor produse de o singura gospodarie si este o modalitate usoara pentru oamenii de la sate sa scape de problema apelor menajere intr-o maniera sigura si responsabila fata de mediu.
Prezenta uzinelor de tratare a apei este foarte rara in mediul rural, asa ca o fosa septica sau un sistem septic este o alternativa destul de inteleapta. Astfel de deseuri pot purta cu sine boli daca nu sunt tratate in mod corespunzator. Dizenteria si hepatita se pot raspandi destul de repede daca aceste deseuri se intorc in mediu inainte de a fi tratate. Sistemul septic utilizeaza bacterii pentru a trata deseurile intr-un mod simplu, astfel incat sa nu mai fie periculoase pentru mediu si pentru vietati.
Adevaratul beneficiu al fosei septice iti vine in minte doar cand iei in considerare viata fara ea. Cum altfel ai putea trata deseurile intr-o astfel de maniera?

Intretinerea ei
Fosele septice au nevoie de un minim de intretinere. Tot ce trebuie sa faceti este sa lasati bacteriile sa intre in fosa septica pentru a-si face datoria. Bineinteles, trebuie sa va asigurati ca bacteriile din fosa sunt bine si in viata pentru a evita orice fel de retururi in sistemul septic, dar in afara de asta sistemul este destul de suficient siesi.
Utilizand aditivi speciali pentru fosa septica va puteti asigura ca aveti o cantitate suficient de mare de bacterii si enzime in orice moment in fosa septica. Aceasta este o cale simpla si deloc scumpa de a fi siguri ca deseurile dumneavoastra solide din apele menajere sunt tratate total si eficient.
Trebuie sa va asigurati ca nici campul de drenaj nu este infundat. Nu ar trebui sa permiteti copacilor sa creasca prea aproape de zona respectiva pentru ca, odata cazute, frunzele lor pot infunda tevile septice de drenaj. In acelasi fel, nu ar trebui sa creasca nici plante prea mari in apropierea campului septic. Daca radacinile lor cresc prea adanc, atunci este posibil ca ele sa intervina sau chiar sa provoace stricaciuni tevilor de drenaj.

Nu este o misiune dificila, dar este una necesara. Trebuie sa pastrati sistemul liber pentru a functiona corespunzator. Odata ce v-ati asigurat ca bacteriile lucreaza constiincioase la descompunerea deseurilor solide si ca tevile de scurgere sunt libere, atunci fosa septica si sistemul septica nu mai au nevoie de prea multa din atentia dumneavoastra.
Exista o serie de beneficii ale unui tratament cu fosa septica. Este o modalitate facila si usor de intretinut de a scapa de deseuri. Este o cale sigura de a elimina deseurile pentru ca descompune materialele periculoase inainte ca acestea sa fi avut vreo sansa sa raspandeasca boli. Nu trebuie decat s-o instalezi si sa o intretii putin, iar deseurile tale nu mai sunt o problema sau o bataie de cap.


Aerisirea unei fose septice: solutia pentru o viata mai lunga a sistemului fara sa va confruntati cu mirosuri neplacute

Aerisirea fosei septice?
Toate fosele septice sunt ventilate intr-un fel sau altul. Acest lucru este necesar pentru ca exista trei tipuri de bacterii in orice fosa septica, care proceseaza deseurile: aerobe, anaerobe facultative si anaerobe obligatorii.
Bacteriile aerobe necesita oxigen (aer compresat) si sunt mai agresive/eficiente decat bacteriile anaerobe (care nu necesita oxigen). In principiu, exista foarte putine bacterii de acest tip in fosa dumneavoastra septica. Intr-o fosa septica conventionala, majoritatea bacteriilor sunt facultative.

Si bacteriile facultative necesita oxigen, dar il pot obtine si din apa neaerata prin indepartarea moleculelor de oxigen de alte surse care produc in mod direct mirosul de ou stricat, cunoscut si sub numele de hidrogen sulfurat (H2S). Daca aerisiti, bacteriile facultative vor inceta sa produca H2S si mirosul specific si vor produce doar un miros ca de pamant umed.
La momentul actual, exista pe piata ventilatoare solare speciale pentru a elimina mirosul de hidrogen sulfurat prin aerisirea directa a efluentilor din fosa septica si prin asigurarea oxigenului necesar bacteriilor facultative. Amplasati doar difuzorul de aer aproape de capatul afluent al rezervorului. Exista chiar si un ventilator facut in asa fel incat sa minimalizeze amestecurile si suspensiile solide din fosa de tratament. Spre deosebire de circuitele inalte de aer, aerisirile liniare alimentate solar nu necesita montarea filtrelor deoarece indiferent de locul in care este amplasat difuzorul, solidele din fosa nu se vor transforma in suspensii.

In prezenta oxigenului, aceste bacterii sunt de 20 de ori mai agresive in procesul de consumare a deseurilor.
In conditii de aerisire, tratamentul din interiorul fosei septice este imbunatatit, iar efluentii care parasesc fosa vor fi mai curati, scutind la randul lor solul de o povara suplimentara, imbunatatind astfel viata sistemului per total.

Daca aveti instalat un ventilator solar pentru fosa septica nu veti plati niciodata o factura de curent pentru aceasta. Unitatile standard pe curent necesita de obicei instalarea facuta de catre un electrician, va vor costa mai mult de $500 pe an pentru electricitate si au nevoie si de conditii speciale de impamantare care sa fie la standardele corespunzatoare.
Ventilatoarele solare pentru fosele septice sunt o modalitate usoara de a aerisi orice fosa de la suprafata. Sunt facute pentru a fi folosite afara.

Un sistem bine proiectat are un difuzor plutitor care se autopozitioneaza, pur si simplu dati drumul difuzorului atasat de pluta in deschizatura de inspectie a fosei septice. Transferul de oxigen este suficient pentru a trata pana la 1900 de litri de deseuri pe zi. Acest lucru echivaleaza cu 15 dusuri de zece minute, cinci masini de spalat si 25 de utilizari ale toaletei pe zi. Alte aplicatii includ amplasarea difuzorului in boxele de distributie ale fosei septice, in camerele de pompare, urnele de depozitare sau fantanile uscate.

Curentul de aer este gestionat de difuzor si sistemele de plutire incluse astfel incat aerul este dizolvat complet, gazele degajate sunt lipsite de mirosuri neplacute, iar tratarea si indepartarea solidelor suspendate este imbunatatita.
Trackback Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat                                                           Bookmark and Share   
AdBot
Robotelul cu reclame


Ce este AdBot ?


Suplimente nutritive

Adauga si reclama ta, aici !
 
upperfine
Membru **
Membru **


Data inscrierii: 18/Ian/2009
Mesaje: 316
Locatie: Baia-Mare

Trackback Fose septice (Mie Sep 16, 2009 7:58 am) Raspunde cu citat (quote)
Fose septice

Cateva lucruri de baza despre fosele septice

Mai mult de un sfert din totalul caselor din America elimina apele menajere uzate prin sisteme proprii, fara a fi legate la o retea de canalizare. Utilizand aceste sisteme, proprietarii de case sunt responsabili cu tratarea si eliminarea propriilor ape menajere. Majoritatea sunt folosite acolo unde nu sunt disponibile sau sunt nepractice tratamentele centralizate ale apelor menajere (in statii de epurare), cum ar fi in zonele rurale. Cea mai cunoscuta metoda este instalarea unei fose septice, care foloseste solul pentru a trata mici fluxuri de apa reziduala. Atunci cand sunt construite si instalate corespunzator, sistemele septice sunt atat sigure, cat si eficiente.
Desi pe piata sunt disponibile numeroase sisteme septice, toate opereaza folosind aceleasi principii. Un sistem tipic este alcatuit dintr-o fosa septica, o cutie de distributie si un camp de absorbtie marginit de piatra si pietris (cunoscut si sub numele de camp septic sau de drenaj). Toate aceste componente sunt legate intre ele de tevi numite linii de convenienta.

Fosele sunt de obicei confectionate din ciment, fibra de sticla sau plastic si in mod normal sunt proiectate sa poata tine 2900-3800 de litri de deseuri. Scopul rezervorului este acela de a colecta temporar apele uzate astfel incat lichidele sa se separe de solide. Solidele (cunoscute si sub numele de sedimente) cad pe fundul fosei, in timp ce spumele, grasimile si alte mizerii se ridica la suprafata lichidului. Acestea raman in fosa si trebuie scoase cu ajutorul unei pompe (de obicei la un interval de 3-5 ani la un sistem care functioneaza corespunzator). Deseurile lichide, numite si efluenti, trec prin fosa si in cutia de distributie; de acolo sunt indreptate spre o retea de tevi perforate amplasate sub campul de absorbtie, trecand prin gauri in camp. Acolo sunt depozitate pana cand sunt absorbite de sol. Campul de absorbtie trateaza apele manajere prin procese fizice, chimice si biologice, filtrandu-le eficient inainte de a ajunge la panzele freatice.

Atunci cand instalati un sistem septic, principalul factor de care trebuie sa tineti cont este dimensiunea parcelei de pamant, adancimea solului si rata sa de percolare (cat de repede absoarbe apa) si adancimea sezoniera a panzelor freatice. Daca intentionati sa construiti pe o bucata goala de pamant, cel mai intelept ar fi sa determinati pozitia amplasarii fosei septice inainte de a va gandi la amplasarea casei si a fantanii. Procesul obligatoriu de instalare difera de la un stat la altul, chiar si de la tara la tara, asa ca ar trebui sa contactati departamentul zonal de cadastru pentru sfaturi.

Pe Internet exista o multime de produse care sustin ca pot imbunatati operatiile fosei septice. Am incercat, ca de altfel toti posesorii de sisteme de fose septice, o multime de produse pentru a imbunatati performanta fosei, pentru a prelungi perioada dintre goliri si a mari durata de viata a campurilor de drenaj. Unele ajuta, altele sunt inutile, altele sunt mult prea scumpe pentru performanta lor. Eu am gasit Bio-R, care are un pret rezonabil. Produsul chiar elimina mirosurile neplacute din fosa septica si din apa care se revarsa pe campul septic.


Ce deseuri ? Fosele septice si problemele lor de mediu ...

Desi multi dintre noi probabil nu s-au gandit prea mult la asta, unul dintre beneficiile vietii la oras (intr-o tara dezvoltata) este ca de obicei casa dumneavoastra este legata la o retea de canalizare locala sau vreun fel de statie de epurare a apei. In timp ce ingrijorarile guvernamentale cresc, aceste sisteme sunt perfectionate pentru a indeparta solidele suspendate, a controla nitratii si nivelurile de fosfati si a dezinfecta efluentii. Mai mult, de vreme ce clorul este unul dintre cei mai intalniti dezinfectanti, este nevoie sa se faca si un control al rezidurilor de clor deoarece acestea pot afecta viata acvatica. Asa-numitele tratamente tertiare pot indeparta pana la 99% din toate impuritatile din canalizare, producand un efluent aproape gata de baut.
Cu toate acestea, cel putin 25% dintre american nu sunt conectati la astfel de retele, astfel incat depind de fose septice.

Operatiile fosei septice

Utilizata prima data de catre fancezi in anii 1870, fosa septica s-a schimbat foarte putin in materie de design fata de cea din anii 1880; aceste dispozitive costau in general dintr-un rezervor dublu compartimentat, de obicei confectionat din beton, fibra de sticla sau plastic, care este ingropat in pamant. In rezervor intra direct apele reziduale din case, iar apa tratata este evacuata pe un camp de scurgere.
In timp ce deseurile curg in rezervor, solidele mai grele se depun pe fundul acesteia, formand stratul de sedimente. Substantele mai usoare, cum ar fi grasimea si particulele mai mici de mancare plutesc pe suprafata formand stratul de crusta, in timp ce in mijloc ramane cea mai mare parte, lichidul si alte materiale suspendate aditionale. Al doilea compartiment primeste masa de lichid aproape limpezit.
Solidele sunt descompuse prin actiunea bacteriilor anaerobe asupra sedimentelor, totul fiind ca un derivat al sistemelor noastre gastrointestinale. De aici si numele de „septic”. In teorie, va fi produs un efluent relativ inofensiv si, in situatia in care exista conditii prielnice de sol, procesul de decontaminare continua. Chiar si in conditii ideale, pana la urma cantitatea de sedimente va interfera cu actiunea digestiva a bacteriilor si va trebui evacuata cu ajutorul unei pompe, pentru a fi distruse in alta parte.

Atunci cand fosa septica nu mai functioneaza

Din nefericire, daca procesul bacterian este rezonabil de suficient pentru a face fata deseurilor umane normale, el nu va fi niciodata adecvat pentru eliminarea unor lucruri simple, cum ar fi grasimea de gatit, care poate stingheri operatiile sistemului, mai ales daca sunt folositi si agenti de curatare de gospodarie si alte chimicale pot omori bacteriile. Aceste neajunsuri pot fi complicate si mai mult prin lipsa de intretinere a sistemului si cantitati de apa reziduala mai mari decat cele specificate in instructiunile tehnice.
Desi cel mai rau lucru care se poate intampla unui proprietar de casa ar fi ca deseurile sa se intoarca pe tevi inapoi in casa, daca acest lucru are loc inseamna ca deseurile netratate au ajuns deja in mediu, de vreme ce toate calculele legate de campul de scurgere sunt bazate pe presupozitia functionarii corecte a sistemului. Astfel, proprietarul neglijent devine un poluant destul de periculos.


Cateva sfaturi si trucuri pentru intretinerea fosei septice


Daca nu locuiti in oras, atunci sunteti posesorul unei fose septice. Aici se aduna toate deseurile si apele menajere cand curg pe scurgere. Este ca un centru de depozitare. Nu sunteti legat la reteaua centralizata de canalizare a orasului care duce totul la o statie de epurare. In loc de asta, apele reziduale stau in fosa dumneavoastra septica si trebuie sa angajati pe cineva sa vina de cateva ori sa o curete. Apoi intra in uzina de tratament.
Este foarte important sa va asigurati ca fosa dumneavoastra septica functioneaza corespunzator. Se pot intampla lucruri foarte rele daca fosa nu este in regula si nu este intretinuta adecvat. Poate deveni un risc major de sanatate si nimeni nu vrea sa se confrunte cu asa ceva. Ca proprietar, este responsabilitatea dumneavoastra sa va asigurati ca va intretineti cum trebuie fosa septica.

Precautii de baza

Atunci cand ai o fosa septica, trebuie sa fii putin atent. Va trebui sa va asigurati ca stiti datele programate pentru golirile regulate pentru a evita revarsarile sau inversarile de flux dinspre fosa. Cand o fosa se revarsa, poate aduce deseuri de canalizare inapoi in casa dumneavoastra prin intermediul tevilor. Acest fenomen nu este in mod evident unul binevenit.
De asemenea, trebuie sa folositi numai tratamente recomandate de profesionisti. S-ar putea sa fie nevoie sa adaugati ceva (posibil o substanta) in fosa septica pentru ca aceasta sa functioneze corespunzator; de obicei, acest lucru se intampla cel putin o data pe an. Mai mult, ar trebui sa stiti locatia exacta a fosei dumneavoastra septice: in cazul in care are loc vreo problema sa puteti vedea ce se intampla si sa verificati sistemul.

Trucuri utile pentru intretinerea fosei septice

Trebuie sa va asigurati ca verificati fosa septica pentru a identifica eventualele scurgeri si stricaciuni. Mai mult, daca va ganditi sa faceti schimbari majore casei dumneavoastra, cum ar fi de exemplu adaugarea unei noi bai, ar trebui sa verificati daca fosa septica poate face fata aditiei. S-ar putea sa fiti nevoiti sa va instalati o fosa mai mare.
Ar trebui sa va mai asigurati ca stiti toate instructiunile de folosire a fosei in cazul in care se defecteaza ceva sau aveti nevoie de o informatie profesionala; ar trebui sa va supuneti legilor si reglementarilor locale de utilizare a fosei si sa va asigurati ca fosa septica este sigura.

Sistemele septice sunt o necesitate daca nu sunteti legat la o retea de canalizarea apartinand unui oras. Ar trebui sa il luati in serios si sa fiti responsabil cu el. Sanatatea dumneavoastra si a famliei dumneavostra ar fi in pericol daca ceva nu functioneaza corespunzator in sistemul de fosa septica.
Imbunatatirile si renovarile casei dumneavoastra nu sunt niciodata atat de complicate pe cat credeti. Aveti nevoie doar de informatiile si sursele adecvate care sa va ajute sa va intretineti fosa septica. Intretinerea acestor fose septice este foarte simpla si nu presupune intotdeauna adaosul de substante chimice pentru tratarea apelor uzate. De asemenea, functionarea lor nu depinde de vreo sursa de energie electrica


Cateva sfaturi pe care ar trebui sa le urmati daca aveti o fosa septica

Curatati-va fosa septica cel putin o data la 1-3 ani. Cat de des faceti acest lucru depinde de marimea fosei si de cate solide intra in ea. O regula generala este ca trebuie sa o goliti o data la 3 ani daca are 3800 de litri si deserveste o casa cu trei dormitoare si patru ocupanti (care nu au aparat de maruntire a gunoiului).

O mica avertizare: nu coborati niciodata in fosa septica. Gazele prezente acolo va pot otravi sau asfixia. Doar profesionistii antrenati ar trebui sa intre in fosa septica sau in alte spatii inchise.

Pentru a curata corespunzator o fosa, trapa sau capacul care acopera fosa trebuie data la o parte. Aceasta este singura cale prin care va puteti asigura ca toate solidele au fost evacuate. O fosa septica nu poate fi curatata corespunzator doar prin pomparea lichidelor printr-o teava de inspectie cu diametrul de 10 centimetri. A face acest lucru rezulta in infundarea valvei exterioare cu un strat de crusta atunci cand fosa se reumple cu ape reziduale. In acest moment, valvele ar trebui verificate de un inspector si inlocuite daca este necesar.

Utilizarea excesiva de sapun sau detergent poate cauza probleme cu fosa septica. Este greu sa estimezi cam cat de murdare sunt rufele puse la spalat si multi utilizeaza mult mai multa putere de spalat decat ar fi necesara. Daca exista foarte multa spuma pe teava la evacuarea apei, reduceti cantitatea de detergent la o spalare asemanatoare. In general se recomanda sa nu folositi detergenti ieftini pentru ca acestia contin cantitati excesive de materiale aditive. Unele dintre aceste materiale sunt derivate de argila, care, paradoxal, sunt folosite pentru a izola solurile.

Cea mai buna solutie ar fi sa folositi un detergent lichid pentru rufe, de vreme ce acestea sunt mai putin probabile de a avea aditivi purtatori care dauneaza sistemului septic.

Fiecare sistem septica are o anumita capacitate. Cand aceasta capacitate este atinsa sau depasita vor exista probleme pentru ca sistemul nu poate suporta la fel de multe deseuri pe cat vreti dumneavoastra sa depozitati in el. Cand sistemul dintr-o locatie isi atinge capacitatea zilnica, fiti economi cu consumul dumneavoastra de apa. Fiecare litru de apa care curge pe scurgere trebuie sa treaca prin fosa septica si in unitatea de absorbtie din sol.

Cele care urmeaza sunt cateva cai de a economisi apa ce nu vor fi dificile de urmat sau de adaptat la stilul de viata al fiecaruia:
- Asigurati-va ca nu exista sparturi, robinete care picura sau alte probleme legate de tevi.
- Verificati in mod constant flotorul de la toaleta pentru a fi siguri care nu se blocheaza si ca apa nu curge in mod continuu.
- Nu dureaza mult pana apa de la robinetul care curge mereu sa se adune. O cana care curge din toaleta in fiecare minut nu pare mult, dar se poate ajunge la aproape 150 de litri pe zi!
Trackback Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat                                                           Bookmark and Share   
upperfine
Membru **
Membru **


Data inscrierii: 18/Ian/2009
Mesaje: 316
Locatie: Baia-Mare

Trackback Fosa Septica Ecologica (Mie Sep 16, 2009 8:01 am) Raspunde cu citat (quote)
Fosa Septica Ecologica

Fosele septice din fibra de sticla

Fosele septice sunt utilizate pentru a curata si trata partial apa menajera. O fosa septica este un recipient impermeabil ce se îngroapa în pamânt, având rolul de a separa reziduurile solide si crusta de substanta lichida.
De obicei, fosele septice sunt fabricate din fibra de sticla, polietilena sau ciment. Inainte, era folosit ca material la fabricarea lor si lemn sau fier. Totusi, fibra de sticla este mult mai practica pentru ca fosa septica devine mult mai usoara si deci usor de transportat, fiind ideala pentru locurile în care camioanele cu ciment nu pot ajunge. De asemenea, daca fosa septica din fibra de sticla este bine captusita cu un strat gros de smoala, aceasta va fi mult mai durabila decât o fosa septica din ciment. Acest lucru este posibil pentru ca stratul gros de smoala nu poate fi usor degradat sau deteriorat de gazele produse în urma procesului de descompunere a reziduurilor.
Asadar, daca va aflati într-o zona inaccesibila pentru camioanele cu ciment, cum puteti gasi cea mai potrivita fosa septica din fibra de sticla ?

Marimea potrivita
Pentru a lua cea mai buna decizie în legatura cu marimea fosei septice potrivita nevoilor dumneavoastra, primul lucru pe care trebuie sa îl faceti este sa verificati care sunt legile locale în vigoare legate de aceasta chestiune. In al doilea rând, aveti în vedere numarul bailor din casa dumneavoastra. In mod normal, o fosa septica de aproximativ 4000 de litri va functiona eficient pentru o casa cu doua dormitoare. Pentru case cu trei sau patru dormitoare, va fi suficienta o fosa septica de aproximativ 5500 litri.

Unul sau doua compartimente?
Sunt doua tipuri de fose septice, în functie de numarul de compartimente pe care îl au: unul sau doua. Fosele septice cu doua camere sunt mai recomandate pentru ca permit o sedimentare mai eficienta a reziduurilor solide.

Sa cumpar sau nu o casa cu fosa septica?
Cel mai bine este sa chemati un profesionist în fose septice care sa va ajute sa aflati daca imobilul pe care intentionati sa îl achizitionati are sau nu o fosa septica si daca da, sa va ajute si sa calculati daca acea fosa septica va face fata nevoilor dumneavoastra.

Verificarea durabilitatii
Aveti grija la garantia fosei septice din fibra de sticla pe care doriti sa o achizitionati. Cele mai bune sunt, evident, cele care va garanteaza o „durata de viata” a fosei septice de 50 de ani. De asemenea, puteti folosi materiale aditionale care prelungesc durabilitatea fosei septice, speciale pentru fibra de sticla.


Verificarea foselor septice prin testul vopselei.

Testul vopselei pentru fosele septice implica introducerea pe tevile de scurgere a unei vopsele fluorescente speciale ce are rolul de indicator de culoare pentru a va semnala daca exista infiltratii de apa în afara casei. Aveti grija sa trageti apa înainte de a turna substanta fluorescenta pentru ca în cazul în care exista o defectiune serioasa, este posibil ca apa din toaleta sa se reverse, provocând mizerie cu atât mai mult cu cât culoarea fluorescenta pateaza.
Daca apa menajera se întoarce în casa, veti observa acea culoare fluorescenta în vasul de toaleta sau în chiuveta. De asemenea, daca exista vreo defectiune la nivelul fosei septice , si deci vreo infiltratie în sol, veti observa pe pamânt sau în locuri în care balteste apa, aceeasi culoare fluorescenta. Acesta este rezultatul unei fose septice care nu functioneaza corect. Asadar, este foarte posibil sa se fi depus pe fundul fosei septice o cantitate excesiva de mâl rezultat din sedimentarea reziduurilor solide ce nu au putut fi descompuse de catre bacteriile din interiorul fosei septice (cum ar înalbitori, substante uleioase, etc.). Acest lucru permite fosei septice sa se umple în mod excesiv cu apa menajera, ajungând fie sa cedeze prin fisurare sau crapare, fie pur si simplu sa dea pe dinafara. Testul vopselei va permite deci sa verificati daca exista vreo problema atât la nivelul fosei septice cât si la nivelul altei componente a sistemului septic, cum ar fi tevile de scurgere. Orice defectiune va fi semnalata prin pete de culoare fluorescente la nivelul solului.

Atentie însa, testul vopselei este doar o metoda de a va asigura de existenta unor probleme legate de fosa septica sau de alta componenta a sistemului septic si nu înlocuieste necesitatea unei inspectii complete.
Dupa ce a fost efectuat testul vopselei, daca fosa septica nu a fost curatata recent, este recomandat sa se faca si acest lucru.

Înainte de a cumpara o casa prevazuta cu o fosa septica si sistem de absorbtie a apei reziduale procesate, este important sa aflati informatii pretioase despre fosa septica pentru a sti cum sa o întretineti. Este recomandat sa chemati un specialist pentru a deschide, inspecta si eventual, pentru a curata fosa septica, mai ales în cazul sistemelor septice mai vechi. In cazul în care efectuati o curatare, rugati specialistul sa va descrie fosa septica cu date cum ar fi tipul, marimea si starea ei precum si a componentelor sale pentru a putea actiona în consecinta la timp.
Este foarte important ca fosa septica sa fie golita si curatata dupa efectuarea testului vopselei. In caz contrar, rezultatele testului vor fi irelevante.


Tratarea foselor septice prin bio-tratament


Când pe fundul fosei septice se formeaza un strat compact de substante reziduale, aceasta se umple cu apa în exces. Sedimentele de pe fundul fosei septice sunt antrenate o data cu excesul de apa si se scurg direct în câmpul de drenare, care este acoperit de un strat mlastinos de material organic. Astfel, pe masura ce procesul de scurgere este tot mai îngreunat de functionarea deficitara a fosei septice, câmpul de drenare începe sa arate tot mai mult ca un elesteu.
Câmpul de drenare al unui sistem septic poate fi valorificat din nou dupa o anumita perioada de timp printr-un proces de întretinere si bio-tratament. Intretinerea sistemului septic, incluzând curatarea mâlului din fosa septica, este primul pas care trebuie facut pentru a da sansa câmpului de drenare si sistemului septic de a-si reveni, iar aceasta întretinere nu implica decât reducerea debitului de materiale reziduale.

Acest lucru ofera de asemenea timp destul coloniilor de bacterii care se afla în fosa septica pentru a descompune mâlul si sedimentele care înfunda sistemul de drenare. Aceste bacterii sunt de doua tipuri: aerobe, care folosesc oxigen, si anaerobe, care opereaza în medii fara oxigen. Mai exista de asemenea un tip de bacterii care se pot adapta mediului din fosa septica, devenind în functie de conditii, aerobe sau anaerobe.
Cum am mentionat mai sus, debitul apei reziduale nu trebuie oprit în totalitate, ci doar mentinut la un nivel mediu. Este foarte important însa sa nu lasati sa se scurga pe tevile de drenare substante chimice cum ar fi detratanti sau înalbitori folositi la spalatul rufelor pentru ca distrug coloniile de bacterii.

Urmatorul pas este tratarea câmpului de drenare în sine. Din experienta, primul lucru care trebuie facut este saparea terenului, urmata de o tratare sustinuta. Timpul necesar este în medie de 60-90 de zile. Tratarea presupune folosirea unui amestec de bio-aditivi si apa calda care este turnat în gura de aerisire a sistemului septic si care permite repopularea fosei septice cu colonii de bacterii. Acest supliment de bio-aditivi poate fi ulterior folosit în mod periodic. Frecventa folosirii depinde de volumul de apa si de varietatea de produsi chimici care circula prin sistemul septic.
Asadar, folosirea aditivilor biologici reprezinta o modalitate ecologica de a va reabilita si întretine sistemul septic pentru ca presupune valorificarea unui proces natural de descompunere. Este o mâna de ajutor data Naturii pentru a-si face treaba în conditiile actuale. Acesti aditivi biologici pot descompune substante variate care ajung în fosa septica, cum ar fi gliceride, grasimi, acizi grasi, celuloza, particule de mâncare, lactoza. Totusi, întampina dificultati la produsele ce contin “înalbitori”, cum ar fi faina, pe care îi descompun într-un timp mai îndelungat. Asadar, clorul, precum si detratantii pot reduce procesul natural de descompunere care are loc în fosele septice.


Patru sfaturi pentru a avea o fosa septică ecologica

Fosa septica poate trata cu succes un timp îndelungat apa reziduala din gospodaria dumneavoastra, protejând mediul în acelasi timp, daca este construita si întretinuta în mod corespunzator. O fosa septica deficitara poate contamina pânza freatica, sursa de apa potabila.
Iata deci patru sfaturi pentru o fosa septica ecologica:

1. Verificati periodic sistemul septic si curatati fosa atunci când este nevoie
Pentru a evita depunerea unui strat compact de materiale reziduale în fosa septica, aceasta trebuie curatata periodic. Astfel, fosa septica trebuie inspectata de catre un profesionist. Sunt patru lucruri care determina frecventa curatarii fosei septice: numarul de oameni din gospodarie, debitul de apa reziduala produsa, volumul materialelor solide din apa si marimea fosei septice. Unii producatori de aditivi care ajuta la descompunerea materialelor depuse pe fundul fosei septice sustin ca folosirea acestora este suficienta; curatarea fosei nemaifiind necesara. Totusi, exista produsi chimici cum ar fi înalbitorii, care se descompun într-un timp îndelungat, permitându-le astfel sa se sedimenteze pe fundul fosei septice.

2. Folositi apa în mod eficient
Cu cât o gospodarie foloseste mai putina apa, cu atât debitul de apa care ajunge în sistemul septic, si deci, în fosa septica, este mai scazut, reducându-se astfel riscul aparitiei problemelor.
De asemenea, verificati periodic robinetii pentru posibile scurgeri care irosesc un volum important de apa astfel.

3. Aveti grija ce aruncati în chiuvete si toalete pentru ca poate avea un mare impact asupra eficientei fosei septice
Ce nu trebuie sa aruncati? Ata dentara, produse de igiena feminina, scutece, betisoare de urechi, mucuri de tigara, zat, prosoape de hârtie si alte produse folosite în baie sau bucatarie care pot înfunda tevile, producând stricaciuni la nivelul fosei septice. Tot la categoria ce nu trebuie sa aruncam se înscriu si produsele chimice, uleiul, pesticidele sau vopseaua, care pot destabiliza echilibrul bacteriilor din fosa septica.

4. Aveti grija de câmpul de drenare
Sanatatea fosei septice influenteaza în mod direct câmpul de drenare. Pentru ca acesta sa faca fata în mod eficient scurgerilor, iata ce puteti face:
- Plantati doar iarba peste si în jurul sistemului septic. Radacinile copacilor ar putea distruge tevile.
- Nu parcati masina pe niciuna din partile sistemului septic (fosa septica, tevi de drenare).
- Nu lasati apa de ploaie de la stresini sau alte surse de apa sa ajunga pe câmpul de drenare pentru ca nu va putea face fata excesului de apa.

Daca veti urma acesti patru pasi simpli, va veti bucura de o fosa septica ecologica care va functiona în mod eficient.
Trackback Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat                                                           Bookmark and Share   
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:    
Adauga si tu un mesaj.    Pagina de start a forumului www.phantoms.ro » Casa si gradina Ora este GMT
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la: 
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Up

Partener RO2.ro / Promovat de Blogul lui Dan
Powered by Phantoms

RSS Email Preluare Stiri Ro2.ro - Promovare si statistici web PHANTOM's TOP Director Web Blogul lui Dan Twitter
Photographers Directory by PhotoLinks Web Directory - OnToplist.com
Zuma Director Web Clape.ro
Forumul PHANTOMs Romania Top66 Statistici


Blog Cod culori
antivirus windows linux programe software hardware jocuri joc game games zuma cs cstrike counter strike server phantom phantoms servers admin calculatoare telefoane siteuri web smartphone baia mare maramures mm romania ro depanare calculatoare tips tricks amd intel procesor memorii placa baza video overclock bios desktop laptop forum networking programming tutoriale phpbb phpbb2 hosting webhosting jocuri games

Pentru publicitate pe acest site, click aici!. Pentru alte detalii, nelamuriri, va rugam sa ne contactati.
Copyright © 2004, www.phantoms.ro @ SC Planet Rivulus SRL Baia Mare. Toate drepturile rezervate.